Jaarlijstje! Een jaar fulltime NN in cijfers
Inclusief de top vijftien meest gelezen stukken
Bij GS was het altijd een geinige guilty pleasure: toch even wat jaarlijstjes bij elkaar sprokkelen. Hoeveel bezoekers, hoeveel comments, de best gelezen topics. Goeie kans dat ik het hier alleen voor mijn eigen plezier opsom, maar dan heb ik het toch maar als naslagwerk van mijn eerste fulltime jaar op NN.
Kijk ziet u, het was dus eigenlijk kerstvakantie maar ja - dan zit je toch te reflecteren op het jaar dat is geweest en het jaar dat komen gaat. En voor je het weet, zit je dan in je eigen geheugen, archief en digitale administratie te grasduinen. Waar je dan toch weer een jaaroverzichtje van wilt maken.
Het wordt geen lang verhaal, want Substack heeft weinig (deelbare) statistieken en maakt het optellen van bezoekerstotalen niet makkelijk. Onderaan de top vijftien van 2024, scroll vooral door als de overige cijfertjes u niet interesseren.
Er is sowieso niet heel veel data beschikbaar. Aantal comments? Geen idee, tenzij ik ze onder alle artikelen handmatig ga turven. Je kunt in Substack artikelen niet eens sorteren van best naar minst gelezen, dus ik moest met potlood en een kladblok door de hele lijst van 2024. Het zijn er, podcasts, gastbijdragen en dit stukkie erbij geteld, in totaal 204 - toch iets meer dan ik dacht.
Ondertussen zie ik in een ander staatje dat NN gelezen is in 75 landen, en zestien Amerikaanse staten. Heb je niks aan, toch geinig. Nederlanders zitten overal.
Over bezoekcijfers is het altijd de vraag of het verstandig is om ze te delen. Ik weet zelf niet wat goed of slecht is, want dit was het eerste fulltime jaar op Substack dus ik heb geen benchmarks. Hoeveel unieke bezoekers NN heeft gehad, is überhaupt niet na te gaan met de statistieken die Substack levert. Hieronder 2024 in pageviews, in een wat onlogisch opgemaakte staafdiagram.
De belangrijkste les van 2024 is dat het moeilijker is om lezers te vinden, dan om gevonden lezers te bedienen: met ruim 7.000 free subscribers wist NN in 2024 via e-mail, notificaties en Substack app zo’n 1.250.000 pageviews te genereren op een totaal van ongeveer 1.8 miljoen. Dat is best een absurde verhouding, die laat zien dat het nieuwsbriefmodel in ieder geval werkt. Eenmaal ingeschreven lezers blijven lezen en dat is bemoedigend. Nu alleen nog ff wat meer lezers vinden…
De vraag is alleen: hoe en waar vind je die nieuwe lezers? Andere verkeersbronnen renderen namelijk beduidend minder. Twitter/X komt op de tweede plaats met ‘slechts’ een kwart miljoen views, een vijfde van wat het Substack-netwerk levert. Het restant van ongeveer 300.000 pageviews komt uit talloze bronnen van Google en LinkedIn tot YouTube, Villamedia (!) en zelfs kranten.startpagina.nl (lol).
Dus waar de MSM een treurig oorlogje voeren tegen X, is duidelijk dat het speeltje van meneer Musk voor mij een te koesteren kanaal is en blijft. Gelukkig ben ik nog altijd dol op het snelste en meest open nieuwsmedium ter wereld. Het is ook het enige platform waaraan ik af en toe een paar euro advertentietegoed uitgeef, maar het besef is helder: uiteindelijk is subscriber-groei een spel van de lange adem (en een leeswaardige aanvoer van nieuwe artikelen).
Adem heb ik nu wel. Eind 2023 wist ik amper waar ik aan begon maar aan de start van 2025 heb ik een veel betere uitgangspositie, lopende Woo-verzoeken, ideeën voor nieuwe verzoeken en zijn er een boel onderwerpen die ik (beter) zou willen oppakken. En een columnist, die wil ik ook. Ben ik over aan het nadenken. Suggesties welkom.
Maar eerst nog een laatste terugblik op het jaar dat is geweest, met:
De Top Vijftien Best Gelezen Nieuwsbrieven van 2024
(15) Smuk
Het was de bedoeling om slechts een top tien van best gelezen Nieuwsbriefjes te maken, maar omdat ik een stukje over onze chronisch zieke hond op plek vijftien tegenkwam, is het toch een top vijftien geworden. Want Smuk.
(14) Wierd Duk in het Land van Bart Nijman
De best beluisterde podcast is geen aflevering van BouwNijverheid, maar wel de allereerste podcast op NN. Met de niet onbekende meneer Duk, die afgelopen zomer een beetje op vakantie en een beetje aan het werk was in Portugal, en die van mij pas een glas wijn kreeg als ie éérst een gesprek wilde opnemen.
(13) De media willen uw verkeerde stem wreken
Ronald Plasterk is pootje gelicht nadat hij werd genoemd als potentiële premier voor het eerste PVV-kabinet. Mark Rutte bepaalde achter de schermen de formatiekoers en schoof zijn vriend Dick naar voren, maar niet voordat NRC en het mainstream kartel Ome Roon hadden kaltgestellt. In dit stuk probeerde ik tegenargumenten te verzamelen en onderbouwen tegen de beschuldiging dat hij - plat gezegd - patenten zou hebben gestolen. Waren we met Plasterk als premier beter af geweest? Geen idee, maar ik denk wel dat hij ten onrechte beschadigd is met de aantijgingen over zijn werk als wetenschapper.
(12) Hoezo zondebokpolitiek, meneer de Haas?
Migratiecijfermagicus Hein de Haas werd gepresenteerd als de betere versie van Leo Lucassen. Maar ook hij loog: bij Vandaag Inside vooral door weglating en het verdraaien van verhalen. Tegen het einde van het jaar viel hij natuurlijk alsnog door de mand door samen met Leo Lucassen een van fouten en onwaarheden doorspekt stuk over de als dissident beschouwde dr. Jan van de Beek te schrijven in de Volkskrant. Hier was ie al eerder doorzien.
(11) Het vervelende algoritme van de Volkskrant
Over de Volkskrant gesproken. Dit artikel over hoe de commerciële klikmachine van het Vlaamse mediakartel zich valselijk vermomt als keurige journalistieke poortwachter werd veelgelezen nadat Kabouter Clickbait ten langen leste te ver ging in zijn absurde aanvallen op Wierd Duk. (Het lijkt erop dat Sander een gele kaart gekregen heeft van Pieter Klok, hij schrijft sindsdien niet meer over Wierd.)
(10) MinFin koopt Eus voor 945 euro per column
Een belediging van boa’s door Eus, zijn halfslachtige excuses en een licht uit de hand gelopen Woo-verzoek leidde tot de ontdekking van de best wel idioot te noemen vergoedingen die beroepsturk Özcan Akyol factureert voor echt hele karige columnpjes in een ‘corporate magazine’ van het ministerie van Financiën.
(9) 7 oktober en de wraak van de weigerambtenaar
Een tijdlijn van ruim twintig jaar journalistieke retoriek en de erosie van feitelijk taalgebruik, of hoe het sinds het tijdperk van kransenvoetballende kutmarokkanen steeds moeilijker is geworden om wangedrag in specifieke migrantengemeenschappen hardop te benoemen.
(8) Bedankt voor alles, Rosanne Hertzberger
Onverwacht hitje door voormalig alter ego Van Rossem. Een stukje mild leedvermaak na de grootste Zie Je Wel, Dat Zag Je Toch Van Mijlenver Aankomen van het politieke jaar: het dramatische vertrek van Rosanne Hertzberger bij NSC. Vijf reeten, een veelvoud aan lezers.
(7) De reactie op Leo Lucassen die NRC niet wil plaatsen
In NRC verscheen in de zomer een opiniestuk van levende leugenmachine Leo Lucassen, die een diepe verzuchting (zie nummer 3) uit context trok om me van opruiing te betichten. Uiteraard weigerde de opinieredactie (gerund door totale huichelaar Lofti el Hamidi) een reactie, die op NN vervolgens niet alleen bijzonder goed gelezen werd, maar ook tot een boel nieuwe subscribers leidde. Bedankt, Lofti!
(6) Huisbezoek van humorpolitie voor Hans Teeuwen na satire op Femke Halsema
Op een of andere manier dook de naam van Femke Halsema in 2024 opvallend vaak op in relatie tot jodenhaat. Hans Teeuwen nam haar na de huiveringwekkend verlopen opening van het Holocaustmuseum op de hak in een filmpje, waarna hij prompt vier man politie aan de deur kreeg omdat er een vermeend vuurwapen te zien was in zijn video. Uit een Woo-verzoek door NN bleek niet dat Halsema daar persoonlijk iets mee te maken had. De nogal overtrokken actie van de Amsterdamse hermandad was voor haar vooral vervelend: ‘het geeft wel gedoe’.
(5) Woo. Grote druk vanuit ngo's op BuZa over UNRWA-subsidie
Deel(besluit) twee van een Woo-verzoek over de zogenaamde stopzetting van UNRWA-subsidie. Het eerste, meer onthullende artikel staat hoger in dit lijstje maar ook in het tweede pak documenten zaten wat opvallende zaken. Zoals: ambtenaren die een stopzetting niet als stopzetting interpreteren, een BuZa-brief aan burgers die begint met de suggestie dat Israël op 7 oktober 2023 de oorlog in Gaza is begonnen, en een kassabonnetje van 19 miljoen euro weggegooid belastinggeld.
(4) Gelekt: Een onprettig gesprek in De Balie
Niet alleen kwam de dodelijke rol van de islam helemaal nergens meer ter sprake, de twintigste verjaardag van de dood van Theo van Gogh werd ontsierd door types die postuum hun eigen ideologie op de bolle cineast probeerden te plakken. Het ging zo ver dat aan iemand die in 2004 is vermoord, in 2024 een mening over Wilders en dit kabinet werd toegeschreven. Uit een aan mij gelekt concept-script voor een herdenking viering in De Balie bleek dat Theo postuum zelfs pro-Palestijns zou worden gemaakt. De publicatie leidde tot een fantastische telefonische scheldpartij door een Balie-meisje dat me woedend opbelde (en tot de aanpassing van het script).
(3) Britse geest uit de fles. Wanneer volgen andere landen?
Een verzuchting uit de grond van mijn onderbuik na de mesmoord op hele jonge meisjes in Southport, de landelijke rellen die daarop uitbraken en de totaal verkrampte manier waarop kersverse premier Kier Starmer zijn volk in bedwang probeerde te houden. In januari 2025 begint het proces tegen de Rwandees-Britse verdachte en zal opnieuw blijken dat het smoren van migratiekritiek niet alleen dodelijke gevolgen heeft, maar ook leidt tot opgekropte frustraties en woede die hoe dan ook een uitweg zoeken (en niet vanzelf verdwijnen).
(2) Context! Video van Bender wordt verbogen voor ontkenning jodenjacht
Het was al heel snel volstrekt duidelijk dat in Amsterdam een jodenjacht had plaatsgevonden in de nacht van 7 op 8 november maar vanuit het linkse stadsbestuur, de linkse politiek, linkse sociale media en in de linkse pers werd werkelijk alles uit de kast gehaald om de gebeurtenissen kleiner te maken, te ontkennen en zelfs om te keren tot een ‘schuld van de joduh’. In die maalstroom kon een beetje tegengeluid op behoorlijk wat bezoekers rekenen.
(1) Woo. UNRWA-subsidie echt stopzetten was nooit de bedoeling
Een slow burner die wekenlang lezers bleef trekken, ondanks vakkundig genegeerd te worden door alle media (behalve het blog NieuwRechts): een behoorlijk onthullend pak documenten uit een Woo-verzoek, waarin het bewijs zwart op wit geleverd wordt dat niemand bij Buitenlandse Zaken ook maar een dag van plan was om de subsidies aan UNRWA te stoppen, ongeacht aantijgingen van betrokkenheid van VN-personeel bij de Hamasterreur van 7 oktober. Treurig bewijs van een overheidsmentaliteit, maar tevens een aanmoediging om ook in 2025 te blijven investeren in Woo-verzoeken.
En de beste wensen!
Nou! Tot zover 2024. Staat er op dit lijstje nog iets waarvan u denkt: ‘Ik ken wel iemand die dit ook moet lezen’, stuur dit overzicht dan vooral aan hem/haar/x/y/xer door. Wie weet houdt NN er wat nieuwe subscribers aan over, want bovenstaande statistiekjes laten zien dat in 2024 niets of niemand belangrijker was voor het bereik van Nijmans Nieuwsbriefje dan: U, de lezer. Bedankt!
Maar voor nu en vooraleerst: een goed uiteinde, de beste wensen en een beter 2025. Saluut, een oliebol en klinkend glaswerk.
Dank Bart voor al je mooie schrijfsels. Ik lees ze graag en met plezier en vindt het fijn dat jij een veel bredere kijk op het leven en de maatschappij hebt. Je weet het perfect onder woorden te brengen. Een heerlijke verademing naast de linkse onderwijsbubbel waarin ik veel verkeer. Voor jou, je vrouw en je lieve hondjes veel geluk, gezondheid en vooral ook veel inspiratie gewenst om mij en vele anderen weer te verblijden met jouw stukjes.
Ik weet niet of ik hier al een keer de beste wensen heb geplaats maar dan nogmaals; ontzettend bedankt voor alles en een gezond en productief 2025 toegewenst