Twee jaar en een beetje mocht Khalid Kasem zijn omscholing van strafrechtadvocaat tot tuchtiger van televisiekijkers live op NPO1 doen. Maar een oude bandopname uit het hiernamaals van Peter R. de Vries zorgt ervoor dat Kasem het eindexamen - een nieuw programma op het tijdslot van Op1 - niet lijkt te gaan halen.
Khalid Kasem (Nieuwegein, 30 mei 1978). Klasgenootje van Ridouan Taghi, advocaat, sportcoach, spelersmakelaar, televisiepresentator. Ooit werd hij tweede bij De Slimste Mens. Hij werkte belangeloos voor de onfortuinlijke Ajax-speler Abdelhak Nouri, schreef een boek over hem en is woordvoerder voor de familie van de voetballer. En hij heeft een gedreven persoonlijkheid, die hem tot publiek figuur heeft gemaakt. Al in 2004 verscheen hij in beeld (verderop in dit Nieuwsbriefje), toen hij als UvA-student in debat ging over de vrijheid van meningsuiting en tegenover Theo van Gogh de islam trachtte te verdedigen tegen belediging.
“Dankzij mijn moreel en ethisch kompas ben ik geen crimineel geworden”
— Khalid Kasem over Khalid Kasem in het AD op 15 februari 2020 onder de kop ‘Dat de islam onder vuur ligt, doet mij pijn’
Maar Kasems verleden achtervolgt hem op meerdere manieren. Tijdlijn van een man met verschillende gezichten, iets te veel petjes en een kerfstok die zijn eigen ambities lijkt te belemmeren.
AD: ‘Khalid Kasem gaf omkoping toe aan Peter R. de Vries’
Het Algemeen Dagblad heeft diverse bandopnames uit februari 2019 gehoord, waarschijnlijk gemaakt door Peter R. de Vries, waarin de toenmalige zakenpartners in advocatenkantoor De Vries & Kasem onderling en met een cliënt een vermeende omkopingskwestie bespreken. Kasem zou een Justitie-ambtenaar hebben omgekocht met geld van deze cliënt, om diens verlofprocedure te bespoedigen. Kasem ontkent omkoping maar zijn huidige werkgever, de belastingbetaler BNNVara, noemt de beschuldigingen “ernstig” en heeft derhalve “in goed overleg” de werkzaamheden van Kasem opgeschort. Hier de link, betaalmuur dus onderstaand zoals door het AD zelf samengevat:
Wat we uit het verhaal leren, is dat Kasem destijds tegenover vader en zoon De Vries de omkoping niet ontkent, waarna de drie zakenpartners desalniettemin gezamenlijk besloten hebben dat het weliswaar een stevige misstap was, maar dat het beter is het hele verhaal te begraven: de cliënt in kwestie krijgt kwijtschelding van meer dan een ton aan advocatenkosten, Kasem mag bij het kantoor blijven en Peter R. de Vries heeft tevens zijn eigen positie als professioneel talkshowgast veiliggesteld. Gelukkig voor hem, want hij kreeg op een bepaald moment 2500 euro per optreden.
Door deze onthullingen moet Kasem nu echter stoppen als presentator van Khalid & Sophie, ondanks zijn eigen ontkenning. Meest prangende vraag: Als Kasem niets onoorbaars gedaan heeft, waarom zou zijn kantoor destijds een cliënt ruim een ton kwijtschelden?
Het is ook niet voor het eerst dat Kasems vorige carrière hem in de knel brengt. Eerder al, in 2020, voorkwam een andere kwestie dat hij überhaupt kon beginnen bij BNNVara, waar hij een nieuw programma op de plek van De Wereld Draait Door zou krijgen.
‘OM en politie: Kasem lekte naar organisatie Ridouan Taghi’
Op 27 mei 2020 krijgt GS een betrouwbare tip: Peter R. de Vries gaat stoppen bij zijn eigen advocatenkantoor. Nog geen uur stond het topic online, of zoon Royce stuurde een sommatie voor verwijdering, als ik me goed herinner vanwege verwijzingen naar De Vries’ adviesrol voor kroongetuige Nabil Bakkali in het liquidatieproces ‘Marengo', de strafzaak tegen (de organisatie van) Ridouan Taghi en bedreigingen - stammend uit 2019, een jaar eerder - die De Vries twee weken daarvoor zelf wereldkundig had gemaakt. De tekst is daarop aangepast, maar de claim dat De Vries zou vertrekken, bleef staan.
Het enige woord dat daarin niet klopte, was ‘vandaag’: De Vries vertrok 48 uur later, op 29 mei 2020 rond lunchtijd. Nog diezelfde avond openbaart Algemeen Dagblad dat de politie en het Openbaar Ministerie een verdenking koesteren tegen Khalid Kasem. In de zomer van 2015 zou hij als advocaat van een verdachte drugscrimineel vertrouwelijke onderzoeksinformatie gelekt hebben aan de maffiaclan van zijn vroegere Nieuwegeinse basisschoolgenoot Taghi, over het hoe & waarom achter de politiekennis die leidde tot de grootste wapenvondst ooit in Nederland, en daaraan gerelateerde aanhoudingen van leden van de Mocromaffia.
De Vries kon na het bespreken van zijn vertrek bij zijn eigen kantoor live op televisie reageren op de beschuldigingen tegen zijn kersverse ex-zakenpartner in RTL Boulevard. Hij zegt dat het vermeende lek stamt van drie jaar voor het begin van hun samenwerking in 2018 en dat zijn eigen vertrek bij zijn het kantoor niets te maken heeft met deze kwestie.
Peter R. beweerde bij Boulevard “overrompeld” te zijn door het nieuws, maar dat lijkt ongeloofwaardig: in het artikel stond de wederhoor van Kasem. Dus ofwel Khalid heeft zijn zakenpartners niet verteld dat dit verhaal er aan kwam, ofwel Peter acteerde zijn verrassing. En: zou AD niet ook voor publicatie bij De Vries gevraagd hebben of hij weet van, of wat hij vindt over deze verdenking? Hij was in het voorjaar van 2020 immers al betrokken bij het liquidatieproces Marengo, waarin De Vries - die officieel geen beëdigd advocaat was - zich als adviseur of vertrouwenspersoon voor kroongetuige Nabil Bakkali wilde opwerpen.
“We moeten niet gek opkijken als dit uiteindelijk niets anders is dan een poging tot karaktermoord”, zei De Vries in juni 2020 tegen Nieuwe Revu voor de rubriek ‘Wie denkt Khalid Kasem wel dat hij is?’ De Vries heeft zich daarmee eens te meer een beschermheilige getoond voor Kasem, want onderstaande citaten stammen dus van anderhalf jaar ná de vermeende omkooppoging waarmee Kasem thans in het nieuws is en waarvan De Vries, blijkens de opnames die hij zelf maakte, volledig van op de hoogte was:
Voor Kasem betekende de kwestie dat hij zijn ambitie om talkshowpresentator te worden voorlopig in de ijskast kon zetten, ondanks enthousiasme bij BNNVara over hem en zijn screentests: “Of hij de nieuwe Matthijs van Nieuwkerk had kunnen worden? Dat is niet meer aan de orde”, verklaarde Thijs Verheij als hoofd communicatie namens de omroep tegen Revu. In augustus 2020 citeerde het AD uit een proces-verbaal uit het Marengoproces, waarin de beschuldigingen jegens Kasem die tot dan toe alleen in de krant stonden, letterlijk door het OM zelf geuit worden:
“Uit het bericht van Zakaria el H. aan Taghi kan worden opgemaakt dat El H. langs advocaat mr. Khalid Kasem is gegaan en dat hij van mr. Kasem heeft gehoord wanneer het onderzoek is gestart, wat de aanleiding voor het onderzoek is geweest en hoe de politie bij de garagebox is gekomen”
— Bron: AD, op basis van processtukken van het OM
Edoch! Een jaar later, op 10 juni 2021, worden Fidan Ekiz en Renze Klamer pardoes en zonder pardon “niet urgent genoeg” verklaard door de socialistische omroep, die bekendmaakt dat hun programma De Vooravond vervangen wordt door een nieuw programma met Sophie Hilbrand en Khalid Kasem.
Kasem heeft een paar maanden eerder middels een beoordeling door de Amsterdamse deken - een toezichthouder op de advocatuur - vernomen dat er geen bewijs voor de beschuldiging van lekken is gevonden en dat hem derhalve tuchtrechtelijk niets te verwijten valt. Er is door het OM ook geen strafrechtelijk onderzoek naar hem of het lek ingesteld. Op 20 februari 2021 mag hij uitgebreid zijn verhaal doen in de Volkskrant, waarin te lezen staat dat Kasem rectificatie eist van het AD. Aan het interview met het ‘broertje van Musa’ kleeft een bijsmaakje van witwassen.
Moord op Peter R., geen rectificatie, toch een eigen programma
Dan slaat de tragiek toe. Op 6 juli 2021 wordt Peter R. de Vries op straat neergeschoten door Delano Geerman, een jong rappertje uit Tiel dat toevallig ook een (dunne) muziekband had met BNNVara. Negen dagen na de aanslag op zijn leven overlijdt De Vries - bij lange na geen honderd geworden. Het OM verklaarde op 16 juli 2021 dat de liquidatie "waarschijnlijk eerder te maken met het feit dat hij dienstbaar was aan betrokkenen in een strafproces, dan met zijn werk als journalist", een claim die ook naar voren komt in het proces tegen de verdachten.
Een maand later, op 18 augustus, vonniste de Rechtbank Midden-Nederland na het beoordelen van vier artikelen in het AD over het vermeende lekken van informatie aan de organisatie van Taghi door Khalid Kasem, dat twee artikelen onrechtmatige inhoud bevatten, maar twee andere niet. Specifieker: des poedels kern blijft overeind.
Technische vrijspraak
Op 30 augustus 2021 begint het programma Khalid & Sophie bij BNNVara. De eerste avond is voor Sophie Hilbrand, op de 31ste mag Khalid debuteren. Onder zijn allereerste tafelgasten: zakenpartner en kantoorgenoot Royce de Vries. De NPO is immers ook een soort maffia, waarin de N voor Nepotisme staat.
Op 10 september is de Amsterdamse deken Evert Jan Henrichs door Joris Polman geïnterviewd voor het Financieele Dagblad naar aanleiding van een groot fraudeschandaal bij het kantoor van de landsadvocaat, Pels Rijcken, en de kritiek die toezichthouders op de advocatuur daarbij moesten incasseren. In dat interview komt de kwestie-Kasem ook ter sprake, waarbij u zelf mag bepalen hoe u “technische vrijspraak” wilt interpreteren:
Over rectificeren gesproken…
Het Algemeen Dagblad baseert zich voor de nieuwe onthullingen over Khalid Kasem op audio-opnames die de krant heeft ontvangen via bronnen die zichzelf ‘De Drie Musketiers’ noemen. Peter R. de Vries zou de opnames zelf hebben gemaakt en in de cloud hebben opgeslagen. Dat roept niet alleen de vraag op wie zich toegang tot deze bestanden heeft verschaft, en waarom. Geinige gedachte: zou het soms een boze WNL-baas Bert Huisjes zijn, die zijn kindje Op1 afgepakt ziet worden door de NPO, die Sophie & Khalid naar zijn koninkrijkje op de late avond wil schuiven? Legt sowieso een andere interessante vraag op tafel:
Waarom staat deze anekdote niet in de lijvige biografie ‘Ik beloof je dat ik honderd word’ van Peter R. de Vries, die Royce onlangs heeft uitgebracht? Dik 600 pagina’s altaar voor z’n vader geboetseerd op basis van diens eigen logboeken, waarin deze vrij significante passage lijkt te ontbreken - terwijl Royce zelf bij de gesprekken aanwezig was. Navraag leert dat ook de kwestie van het lekken niet in het boek benoemd wordt. Maar goed, die bal leg ik maar even bij Renze ‘Zoete Wraak’ Klamer, die na zijn gedwongen vertrek bij De Vooravond een eigen tafeltje bij RTL heeft geritseld en daar vrijdagavond advocaat Peter Schouten (die samen met Peter R. kroongetuige Nabil B. bijstond), ja, toch eigenlijk wel een beetje vrijuit liet raaskallen, over intriges en complotten en met speculatie over de rol en bronnen van Yelle Tieleman en het AD, maar waarin ook één zin glashelder galmde en mogelijk niet heel toevallig is uitgelicht door de Renze-redactie:
Besluit ik zelf met de enige vraag die ik persoonlijk bij deze kwestie heb en die - nou wat toevallig zeg - ook in Nieuwe Revu nummer 1 van 2024 aan de orde komt in een opgefriste editie van Wie denkt Khalid Kasem wel dat hij is?, namelijk:
Khalid Kasem gaat onderstaand televisiedieptepunt van 2023 nu zeker echt helemaal nooit meer rectificeren?
Bonusclip: Khalid versus Theo, 2004
Fragment uit de Human-documentaire Theo van Gogh - Die Is Dood (2009), via Harry Jager op X, waarin een jonge Khalid Kasem te zien is die in 2004 tijdens een UvA-debat onder de titel 'Zijn er grenzen aan Vrijheid van Meningsuiting?' in discussie gaat met wijlen Theo van Gogh over het beledigen van de islamitische profeet, die - dixit Van Gogh - door de ogen van nu een perverse tiran was.
Goed stuk. Ik wil nu maar wel mijn altijd zo gevoelde maar niet eerder publiek geventileerde mening over de Vries ook niet meer onder stoelen of banken steken. Met het besef dat het natuurlijk mosterd na de maaltijd is. Maar toch voel ik hier de ruimte om het toe te voegen: Ik heb die Peter R. de Vries dus altijd al met een schuin oog aangekeken op TV dan hoor, - heb hem nooit ontmoet. Ben ik nu een schedelmeter? Ik weet het niet. Heb gewoon altijd een soort gevoel gehad bij Peter dat er 'iets' niet in de haak is. Maar ja, ik keek wel uit om dat eerder, zonder 'bewijs' verder, te ventileren. Dat zou bij leven smaad zijn geweest en dat soort ego-vitten is zelfs mijn tijd te kostbaar voor. Maar goed, ik ben dan ook geheel niet verbaasd dat er postuum nog wat modder blijkt te zitten op zijn 'te goed gemanagede' persoon.
Enfin, het ging over dat andere ego, dat zijn gepraat op nationale TV nodig vond. Die ken ik verder niet echt, want ik keek niet naar dit soort TV die mij vertelt wat ik moet denken.
Khalid Kasem. Toch wel hilarisch: Avond aan avond zedepreken bij OP1 over woke dingetjes, slavernij en wat niet om de blanke medemens een nog groter schuldgevoel aan te wrijven maar zelf zo rot als een mispel.