7 Comments

Hear hear! Ik vernam trouwens uit zeer betrouwbare bron dat Eve Hoeke een half jaar geleden een fraaie aanbieding kreeg van de hoofdredactie van de Volkskrant: ze mocht interviews en reportages gaan maken als ze haar column opgaf. Dat weigerde ze. Niet echt irrelevante informatie, dunkt mij.

Expand full comment

Goed dat je het weer eens helder & scherp hebt opgeschreven Bart. Wie De Belg van Mark Koster heeft gelezen - tot dusver het aardigste en vrij complete boek over het tapijtbombardement van DPG en deszelfs eigenaarsfamilie op de media - is niet verrast over de recente pus uit de puist. Algoritmejournalistiek en 24 uurs-marktonderzoek (wie op dagelijkse basis scoort stijgt in de krant en de audiomedia in plaats en waarde; wie ,,moeilijk'' bericht over minder-glamoureuze onderwerpen verdwijnt naar ,,de kelder'' of vertrekt) bepalen de nieuwsvoorziening en het columnistenwezen, hoofdredacteuren zitten - riant beloond - in de directie (Remarque schopte het zelfs tot - hahaha! - ,,journalistiek directeur'' van alle couranten) , freelancers schrijven hun handjes blauw tegen een hongerloon en ga zo maar door. Ik kan niet wachten tot Koster die andere Vlaamse mediareus, Mediahuis, tegen het licht houdt, al schijnt het - voorzover althans bekend - daar minder kannibalistisch toe te gaan dan bij de Van Thillo's c.s.

Conclusie: Nederland heeft - na de energiesector, de gezondheidszorg, het openbaar vervoer en nog wat sectoren van algemeen nut en belang - zijn ,,medialandschap'' slordig van de hand gedaan en daarmee, zie DPG, vlekkeloos gelijkgeschakeld. Dat lijkt nieuw, maar er was al een - grotendeels weggezonken - oefenwedstrijd in de periode '40-'45. ,,Wen er maar aan!'', wil een eigentijds cliche. Nou: ik mooi niet!

Expand full comment

Het haatgraafje mag dan afscheid van Twitter hebben genomen, hij retweette er wél likkebaardend de link naar zijn 988.723ste Duk-column. Kabouter Clickbait inderdaad.

Expand full comment

Ik zou mij als DPG ernstig zorgen maken over de activiteiten van de Volkskrantlezertjes-en lezeresjes. Die zijn namelijk een regelrechte kopie van de activiteiten in de contactadvertenties van pakweg dertig jaar geleden in de zaterdagskrant. Pagina's vol met mensen die met een goed boek en een glas wijn op de bank zaten, dan een strandwandeling in de frisse wind gingen maken om de dag af te sluiten met een theater- of concertvoorstelling. Gelukkig was hier sprake van overdrijving. Anders waren de files richting de kust niet te overzien en was de cultuursector 'booming' geweest. Maar de VoVa (sorry, meneer Lagaaij) gaat zo wel het CDA achterna waarvan elk jaar een zetel overlijdt. Wordt het businessmodel straks gebaseerd op rouwadvertenties en laatste wens-reizen? In je rieten kist op Schier begraven worden. Of een natuurbegrafenis op de Manchu Pico. Om maar eens wat business propositions te doen.

Een kleine correctie is hier nog op zijn plaats. Het is Stampersgat (met een s ertussen), onderdeel van de gemeente Halderberge (Ligt dat in Nederland, vroeg ooit de Amsterdamse gemeenteambtenaar aan mij). De Westhoek heeft zo geheel zijn eigen gevoel. Beter te vermijden in het najaar wanneer de velden kaal zijn en het harder waait dan aan de kust. Daarwordt geen Vova gelezen.

Expand full comment

Eerst stond er Stampergast, toen weer Stampergat, tamelijk slordig voor iemand die een paar kilometer van Stampersgat is opgegroeid...

Expand full comment

Heerlijk artikel. We zitten allemaal in onze bubbels..de ene nog beter dan de andere.

Expand full comment

In het ‘360 factsheet’ lees ik vooral dat de volkskrant een bejaardenkrant is die over 10 jaar niet bestaat.

Dat is het beste nieuws in lange tijd! 😂

Expand full comment