Begin hier goed voorbereid aan je boycot van Amerikaanse producten!
Ondertussen op het Viva Forum (en bij de PvdA)
Even wat luchtigers tussen alle heavy lifting door: op het Viva Forum wordt opgeroepen tot een boycot van Amerikaanse producten. Jazeker, het Viva Forum bestaat nog - je zou er nostalgisch van kunnen worden. Maar niet te lang, want om het te bezoeken heb je een computer nodig, en een computer gebruiken is onmogelijk zonder Amerikaanse producten.
Het is vaak tamelijk vermakelijk om op internet een sterke emotionele respons te zien bij mensen die even hun grip op de werkelijkheid kwijt zijn, en dat ergens op willen afreageren. Meestal leidt dat tot het beschuldigen van de boodschapper als brenger van slecht of ongewenst nieuws, soms loopt het totaal uit de hand en ontstaat er een soort hysterie.
Zoals: een oproep tot het boycotten van Amerikaanse producten vanwege de houding van Trump tegenover Oekraïne.
Nou moeten wij van de NN-redactie (nn=1) zelf ook niet overdrijven: er is nog geen grootscheepse Oxfam-campagne met B- en CN’ers gestart die advertenties inkoopt via het Amerikaanse Google Ads en video’s verspreidt op Amerikaanse sociale media met een oproep om Amerikaanse waren te gaan weren.
Maar deze krampachtige kreun beperkt zich eveneens niet tot het Viva Forum. Op X zijn vooral wat anonieme en/of extreemlinkse accounts (die sowieso al niet zo van het kapitalisme houden) aan het sputteren over boycots, maar op BlueSky kom je ook ‘serieuze’ mevrouwen tegen zoals Julia Wouters (PvdA, voormalig adviseur en speechschrijver van Lodewijk Asscher), die echt zin heeft in zo’n boycot. En ze is niet de enige, leert een snelle zoekslag op het platform.
Er was al een milde vorm van Tesla-griep gaande, waarbij ook zichzelf serieus nemende media berichten over de (vermeende) gevoelens van berouw en zonde die eigenaren van auto’s uit de fabrieken van Elon Musk zouden ervaren. De Europese verkoop van het merk is ingezakt, maar dat was al gaande voordat Musk voor het Witte Huis van Donald Trump ging werken: Europese EV’s zijn kwalitatief beter en Chinese meuk is veel goedkoper.
Maar nu moet alles Amerikaans dus de deur uit? Wie zich geroepen voelt aan zo’n oproep mee te doen, kan per direct stoppen met lezen want Substack, het platform waarop deze nieuwsbrief met ledenmodel wordt publiceerd, is Amerikaans. FOEI!
Wie liever eerst even verder leest om te leren waar te beginnen, hieronder een greep uit wat er voor nodig is om jezelf te ont-Amerikaniseren. Je computer en smartphone mogen dan als laatste de deur uit, want hoe zoek je anders nog op wat de Amerikanen allemaal maken? Begin goed voorbereid aan je boycot, want de verrassing zit vaak in de details!
Van cornflakes en kattenvoer tot kipnuggets…
Trek daarom om te beginnen eerst je proviandkasten leeg. Geen Coca-Cola of Fanta meer, maar ook niets van bijvoorbeeld PepsiCo of Heinz. En dan hebben we het niet alleen over cola en ketchup: ook Lay’s, Doritos, Cheetos en zelfs Duyvis borrelnoten zijn van PepsiCo. Qua Heinz is het gedaan met hagelslag en vlokken van De Ruyter, Brinta, Venz drop en Wijko satésaus. Ook geen Karvan Cévitam of Roosvicee meer voor de kinderen, en alle producten van Kellog’s, Honig en Nespresso zijn voortaan verboden in de keuken.
Colgate en Elmex mogen uit de badkamer, samen met de Palmolive, Gillette, Head & Shoulders en de Sanex. Schoonmaken kan niet meer met Ajax, Antikal of Fairy en voor hond of kat eveneens geen Hill’s dierenvoer meer. Komt al snel dichtbij zo hè?
Wacht maar tot we bij het snoep komen: M&M’s, Snickers, Twix, Bounty, Maltesers, Dove, Milky Way en Skittles - allemaal van Mars, Inc. Evenals trouwens onder andere Pedigree, Whiskas, Royal Canin en Sheba voor hond en kat. En ook: Uncle Ben’s (al mocht dat al niet meer zo heten), Suzu Wan en MasterFoods. Kauwgom van Extra en Orbit tot Hubba Bubba zijn, naast andere smaken, ook al van Mars.
Bijna alle alternatieven - zoals KitKat, Smarties of Rolo - zijn van Nestlé en Nestlé is, u raadt het nooit: Amerikaanse aandeelhouders van Blackrock en Vanguard zitten vuistdiep in die Zwitserse snoeppot, en zijn een grootverzamelaar van internationale merken en producten. Ze hebben ook (onder andere meer zeker niet beperkt tot) smaken als Buitoni toastjes, Maggi en eveneens een hele reeks diervoedermerken.
U denkt neutraal te kunnen gaan met het Zwitserse Milka en Toblerone? Helaas, allebei ook al in Amerikaanse handen. En wat voornoemde bedrijven allemaal niet in hun magazijnen hebben, ligt vaak wel bij Johnson & Johnson of Procter & Gamble.
(Niet) buiten de deur eten is gelukkig wel makkelijk, want de Amerikaanse merken zijn zo bekend dat je daar vast niet per ongeluk binnen loopt. Sowieso moet je de onderstaande ketens ontwijken. Gelukkig beperkt de Amerikaanse invloed in de winkelstraat zich tot junkfood. Of toch niet?
Niet echt natuurlijk. Jezelf mooi maken doe je voortaan ook maar zonder Rimmel, Estée Lauder, Tom Ford, Max Factor, Marc Jacobs en Olay. Dat moet voor de meeste mensen nog wel vol te houden zijn. Het meeste is prima te vervangen door Nivea. Of Vaseline. Dat is weliswaar oorspronkelijk Amerikaans, maar tegenwoordig eigendom van het Brits-Nederlandse Unilever. Hoera Europa!
Maar trek maar wel die Levi’s van je kont, evenals de Wranglers. Vans, Converse, Nike natuurlijk - weg ermee. Geen fijne outdoorsjassen van The North Face meer, geen American chique van Abercrombie & Fitch of Hollister, eruit met de goedkope meuk van GAP of American Eagle: winkelstraten puilen helaas helemaal uit van de Amerikaanse kleding.
Meer? No more Ralph Lauren, Tommy Hilfiger, Calvin Klein, Marc Jacobs voor de deftigen, of Lee, Carhartt en Dickies voor de werkenden. De lijst is tamelijk eindeloos eigenlijk: DKNY, Guess, Fossil, Jimmy Choo, Timberland, enzovoort etcetera. Gelukkig bestaan C&A en Peek & Kloppenburg nog (toch?).
Sporten op Skechers, Reeboks en New Balance is afgelopen, alle Under Armour moet uit, evenals Champion, en erkend deugmerk Patagonia komt helaas ook al niet uit Zuid-Amerika. Over deugen gesproken: ook het ijs van Ben & Jerry’s mag je laten smelten (evenals Mövenpick en Häagen-Dasz, ook al klinken die niet Amerikaans).
Voor de toegewijde sporters: producten van Garmin, Fitbit en GoPro zijn, u raadt het al, Amerikaans. Strava kun je ook opzeggen, evenals de meeste andere fitness-apps.
Wordt de uitzichtloosheid van een boycot al een beetje duidelijk, of wil de vastberaden Amerika-verwerper ook nog horen dat tanken bij Esso en Texaco niet meer kan, evenals auto’s huren bij Hertz, Avis, Budget of Sixt? De Uber App kun je weggooien, maar dat deed je toch al want je telefoon zit ramvol Amerikaanse tech.
Koop je een Duitse, Franse of Spaanse auto en denk je voor je navigatie heel slim Google, Apple of Waze (die is helemaal erg, want: Israëlisch-Amerikaans!) te ontwijken door een Oud-Hollandse Tom-Tom af te stoffen? Jammer vrind: het GPS-systeem voor positiebepaling is… Jep. Sorry.
Mens, Erger Je Niet!
Betalen voor alles dat je wél koopt, kan uiteraard niet meer met Apple of Google Pay, maar Visa en MasterCard ontwijken kon nog wel een serieuze uitdaging worden. En hoewel hun hoofdkantoor in Amsterdam staat, is Booking.com een no go area voor vakantiebestemmingen. AirBnB trouwens ook. Thuisblijven en Netflixen wordt ook lastig want hoewel de meeste televisies Japans, Koreaans of zelfs Nederlands zijn: de beste streamers zijn Amerikaans. Dus gooi SkyShowtime, TV+, Disney+, Amazon Prime, Max en YouTube ook maar van je TV. Blijft over: Videoland en Pathé Thuis. En NPO Start, huuuu.
Qua muziek moet je trouwens ook nog even door je playlists want Spotify is Zweeds maar veel muziek op dat platform natuurlijk niet, of scheelt het dat veel Amerikaanse artiesten zelf ook nogal anti-Trump zijn?
Zelfs Formule 1 kijken kan eigenlijk niet meer, want de eigenaar van dat hele circus is Liberty Media en die zijn, you guessed it, Amerikaans.
Spelletjes dan maar? Monopoly, Cluedo, Scrabble, Risk - alle klassiekers zijn van het Amerikaanse Hasbro. UNO en Pictionary horen bij Mattel. Magic, Dungeons & Dragons, Catan - allemaal Amerikaans. Mens, Erger Je Niet! (Want dat kan nog wel - dat spel is van oorsprong Duits). Digitaal gamen? Je Nintendo is Japans, evenals je PlayStation. Maar ja: speakers van Bose of Harman Kardon gekoppeld aan spelletjes van EA of Activision? Doe maar uit - allemaal Amerikaans.
Gamen via Steam op een WiFi-verbinding dankzij Ubiquiti-hardware? Nope. Maar goed, computers gebruiken is sowieso uit den boze: het is onmogelijk om geen producten van Apple, Microsoft, Intel, AMD, nVidia, HP, Adobe, ATi en/of Dell te gebruiken. En let op dat de grafische rekenmachine van de kinderen geen Texas Instruments meer is wegens… Nou ja, de clue zit een beetje in the title hè? Dat wordt een Japanse Casio voor de kids. Werkt ook prima hoor.
Wie Amerika echt serieus wil boycotten, kan eigenlijk nog maar één ding doen: volledig analoog gaan leven. Lekker weer brieven gaan schrijven aan mensen (Bic-pennen zijn Frans!), en je eigen onderzoek doen zonder internet en sociale media. Alleen nog even Google gebruiken om het nummer van Winkler Prins op te zoeken, zodat je kunt bellen om te vragen of ze nog van die vriendelijke verkopers van encyclopedieën langs de deuren sturen…
Wie een Amerikaans boycot serieus neemt, kan helaas niet doneren want dat gaat via Stripe en dat is ook al Amerikaans. Jammer voor mij,

Ben ik toch verdorie vergeten te noemen dat Pfizer vaccins ook niet meer mogen!
Geweldig. Eindelijk weer eens iets om te lachen.