VVD-minister Van Weel vindt politie-iftars 'prima'
Biddende agent schendt neutraliteit, maar Van Weel grijpt niet in
Het past agenten niet om onder diensttijd en in uniform een oproep tot islamitisch gebed te doen. Dat is het standpunt van justitieminister David van Weel in antwoord op Kamervragen van de SGP, gesteld naar aanleiding van berichtgeving door Nijmans Nieuwsbriefje (wat een lekker zinnetje - red.). In een commissiedebat over de politie werd echter ook duidelijk dat de minister niet van plan is iets concreet te doen tegen deze vorm van islamisering.
In maart publiceerde NN een video van een agent die op politiebureau Basisteam Oost aan de Linneausstraat 111 te Amsterdam in het Arabisch staat te bidden tijdens een door de politie zelf georganiseerde iftar-maaltijd. Dat nieuwsbriefje leidde tot Kamervragen van de SGP. Het antwoord daarop kwam op 16 april, vlak voor een debat over de politie.
‘Een oproep tot gebed in uniform vind ik niet passen bij een politie die neutraliteit uitstraalt. Verschillende levensopvattingen en geloofsovertuigingen mogen er zijn, maar zijn een privéaangelegenheid’, schrijft Van Weel aan de Kamer. ‘Het is belangrijk dat een publiek optreden in uniform geen blijk geeft van deze persoonlijke opvattingen.’
Iftars zijn gratis en betekenisvol, volgens Van Weel
In zijn antwoorden beweert de VVD-minister, bekend van uitingen van onmacht op X wanneer XR met boterzuur dreigt (‘hou daarmee op!’) of als een groep ‘mannen’ een gezin mishandelt (‘doe normaal!’), dat een iftar ‘geen kosten met zich meebrengt’. Wat raar is, want agenten zijn onder werktijd en dus betaald aanwezig. Bovendien had het onderwerpingsritueel in dit specifieke geval plaats in een Amsterdams politiebureau nabij de moordplek van Theo van Gogh.
Van Weel noemt ‘activiteiten die de politie organiseert met het doel het diverser en inclusiever maken van de politieorganisatie (waaronder de organisatie van iftars)’ taken van de politie die ‘zijn ingebed in de structuur van de organisatie en geborgd in het beheersplan en de begroting’. Lachen om de woordkeus voor ‘ingebed’, maar er is dus wel degelijk een begroting voor dit soort religieuze hobby’s. Volgens Van Weel wordt daarin ‘gestreefd naar een goede mix van betekenisvolle dagen.’
We moeten de eerste beelden van een Paasontbijt nog zien, maar Van Weel sprak later diezelfde middag in het commissiedebat Politie de hoop uit dat er ‘ook veel Paasontbijten zijn georganiseerd deze week’.
‘Grens van neutraliteit overschreden’
In het commissiedebat benadrukte Van Weel nogmaals dat ‘de grens van neutraliteit wordt overschreden’, maar wat de minister van Justitie betreft kan de politie wel ‘neutraal aanwezig zijn op een religieuze bijeenkomst’. Zolang agenten dus maar niet ‘voorgaan in gebed, van welke religie dan ook', want ‘dat hoort daar niet bij’.
Van Weel sprak met geen woord over een verbod, een dienstorder of anderszins preventie van in het Arabisch biddende agenten in Nederlandse politiebureaus. Desalniettemin luisterde Ismail el Abassi van vijfde colonne-fractie DENK ‘natuurlijk vol walging’ naar de discussie.
Enfin. Zoals Bas Paternotte van het gelijknamige politieke nieuwsblog concludeert: ‘Iftars op politiebureau’s betaald van belastinggeld, het kan allemaal in het Nederland van 2025.’ Amen.
Bewaak de neutraliteit van Nijmans Nieuwsbriefje. Schrijf je gratis in, overweeg een paid subscription, of doneer eenmalig voor mijn a-religieuze avondmaal. Dank!
Update 17 april: Verdomd, een Paasontbijt…
'De eerste dooie Jood gaat hier in Amsterdam komen'
In 2004 schreef Paul Andersson Toussaint - freelancer, journalist en fotograaf - voor De Groene Amsterdammer over Jodenhaat in Mokum, voornamelijk vanuit de Marokkaanse gemeenschap. Anno 2025 is het stuk nog verrassend vers, en op de tijdlijn is Amsterdam noch Nederland verbeterd in veiligheid voor Joodse Nederlanders.
Maar Bart nou toch, hoe oud ben je intussen? Het zou al heul wat zijn als Van Weel iets kritisch van die iftars vond (niet dus, wat zeg ik: h u l d e!) en jij wilt ook nog i n g r i j p e n?
Wanneer is er in deze zompige moerasdelta ooit episch ,,ingegrepen'' bij wat dan ook?
O ja: alles ,,snoeihard'' op papier gezet en besproken (in 't beste geval!) en daarna
oorverdovende stilte en op naar de volgende #ophef.
Agenten moeten boeven vangen, zo moeilijk is het echt niet. Z'n baas (van Weel) zou moeten zeggen "zou je niet eens wat gaan doen?"
En dit straalt ook slecht af op collega's die hier niets mee te maken willen hebben...laat dat maar eens indalen...